donderdag 2 augustus 2012

Opdrachten: Hoe "overleef" ik die andere cultuur

Opdracht 1:

Fasen W-Curve
1.       Euforie
2.       Cultuurschok
3.       Acculturatie
4.       Evenwicht
5.       Afscheid
6.       Cultuurschok 2
7.       Oude patroon

Opdracht 2:

Volgens Adreas Eppink zijn er verschillen tussen westerse samenlevingen en mediterrane samenlevingen in de plaats en de rol van het individu. Mediterrane samenlevingen zijn groeps- en rolgericht (wij-culturen), terwijl westerse samenlevingen persoonsgericht (ik-culturen)zijn.

Nederland heeft de C-cultuur van Adreas Eppink. Dit is een ik-cultuur met impliciete communicatie. De ik-cultuur komt omdat wij een westerse samenleving zijn. Een westerse samenleving heeft een ik-cultuur. Ik denk dat Nederland een beetje tussen de C-cultuur en D-cultuur in zit. In Nederland komt grotendeels de impliciete communicatie tot uiting. Nederlanders zijn gewend om te vragen of iets juist is of klopt, dit komt niet ter sprake in een cultuur met expliciete communicatie. Toch zijn wij vergeleken Nicaragua wel wat explicieter in onze communicatie.

Nicaragua heeft de A-cultuur van Adreas Eppink. Dit is een wij-cultuur met impliciete communicatie. De wij-cultuur komt omdat het geen westerse samenleving is. Impliciete communicatie is een vorm van communicatie waarbij men niet uit kan gaan van de letterlijke inhoud, maar waarbij er gelet moet worden op de juiste interpretatie en de kennis van de spreker, de groep waartoe deze behoort en de context waarin gesproken wordt. De vorm is belangrijker dan de inhoud. De beleerdheid is belangrijker dan de waarheid. Dit is in Nicaragua nog meer dan in Nederland. Nederlanders zullen sneller zeggen waar het op staat.

Opdracht 3:

Casus ‘De Afspraak’. Bij deze opdracht hebben wij een casus uitgespeeld over een directeur die iets onmogelijks van een student vraagt. Dit was erg leerzaam en leuk om te zien hoe iedere student toch heel anders reageert.

Ook hebben wij een casus die in Nicaragua zou kunnen afspelen uitgespeeld. Wij hadden verzonnen dat wij op de stageschool in Nicaragua zouden aankomen en dat zij ons vertellen dat wij geen Engelse les gaan geven daar maar handvaardigheid. Dit was erg leuk en met wat tips van Astrid over de cultuur in Nicaragua kwamen wij tot een goede oplossing: Engelse handvaardigheid.

Opdracht 4:

Nederland heeft een cultuur met een individualistische identiteit. Dit komt omdat wij een westerse cultuur zijn en die zijn meer gericht op het individu. In individualistische samenlevingen ontwikkelen mensen een sterk zelfbewustzijn en laten zich minder leiden door standaard regels. Westerse samenlevingen zijn in de laatste eeuwen steeds minder collectivistisch geworden. Nederland hoort momenteel tot de meest individualistische landen van de wereld. Individualisme kan gezien worden als aanpassing aan welvaart en overvloedige grondstoffen.

De Nederlandse cultuur heeft een kleine macht-afstand. Ook dit is, net als de identiteit van een land, afhankelijk van de welvaart. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe hoger de welvaart, hoe kleiner de macht-afstand. In Nederland is iedereen gelijk en dit wijst op een kleine macht-afstand.

De Nederlandse samenleving is zeer feminien ingesteld. Dit betekend dat er een gelijke rolverdeling is tussen de seksen. Onze Nederlandse cultuur scoort 86% op de feminiene meetlat. Het zegt vooral dat ze vooral vrouwelijke eigenschappen weten te waarderen. We hechten bijvoorbeeld veel waarde aan communicatievaardigheden, langdurige relaties en we vinden zorg voor de ander heel belangrijk. Prestaties gaan niet ten kosten van de relatie en we vermijden graag conflicten.

Nederland scoort tamelijk hoog op het gebied van onzekerheidsvermijding. Zoals de naam al doet vermoeden, is onzekerheidsvermijding de angst voor het onbekende en voor onvoorspelbare situaties waarop moeilijk grip te krijgen is. De grootste onzekerheidsvermijder is de overheid, gevolgd door woningstichtingen en scholen.

 De Nederlandse cultuur is erg langetermijngericht. Iedereen is al vanaf jonge leeftijd aan het sparen voor zijn pensioen. Ook is het erg belangrijk in Nederland dat je zorgt voor een huis en auto die groot genoeg is voor als je eventueel kinderen wilt.

Nicaragua heeft een cultuur met een collectivistische identiteit. In collectivistische samenlevingen speelt het groepsbewustzijn een grotere rol en wordt het handelen meer bepaald door vaste gedragsregels. Collectivisme kan worden gezien als aanpassing aan armoede en beperkte grondstoffen.

De Nicaraguaanse cultuur heeft een grote macht-afstand. In een samenleving met een grote macht-afstand denkt niemand dat alle mensen gelijk zijn, of dezelfde rechten hebben. Omdat Nicaragua een erg arm land is wijst dit er op dat het een grote macht-afstand heeft.

De Nicaraguaanse cultuur is feminien en masculien ingesteld. Costa Rica is erg feminien ingesteld. Dit is een buurland van Nicaragua. Dit heeft invloed op Nicaragua. Toch is Nicaragua ook masculien ingesteld vanwege de armoede. Er zijn veel mannen aan de macht en zij hebben daarom meer te zeggen en meer rechten dan de vrouwen.

De Nicaraguaanse cultuur heeft een zwakke onzekerheidsvermijding. Dit komt omdat de bevolking erg arm is. De bevolking leeft met de dag. Iedere dag is overleven. Zij zijn daarom niet erg bezig met wat de toekomst hen brengt. Zij zijn hier dus ook niet onzeker over.

De Nicaraguaanse cultuur is langetermijngericht/kortetermijngericht.

Opdracht 5:

Profielen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten